Page 6 of 127
background image
Títol original: De mayor quiero ser... feliz Segona edició, actualitzada: març del 2024© 2017, 2024, Anna MoratóAutopublicat el setembre del 2017© 2019, 2024, d’aquesta edició: Penguin Random House Grupo Editorial, S.A.U.Travessera de Gràcia, 47-49. 08021 BarcelonaIl·lustracions d’Eva RamiDisseny i retolació de portada: Carolina Marando Astound USCitació de la pàgina 119: © 1995, The Nemours Foundation / KidsHealth®. Tots els drets reservatsPenguin Random House Grupo Editorial està a favor de la protecció del copyright.El copyrightestimula la creativitat, defensa la diversitat en l’àmbit de les idees i el coneixement, promou la lliure expressió i afavoreix una cultura viva. Gràcies per comprar una edició autoritzada d’aquest llibre i per respectar les lleis del copyrightno reproduint ni distribuint cap part d’aquesta obra per cap mitjà sense permís. En fer-ho, esteu donant suport als autors i permetent que PRHGE continuï publicant llibres per a tots els lectors. Dirigiu-vos a CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics,http://www.cedro.org) si necessiteu reproduintalgun fragment d’aquesta obra.ISBN: 978-84-488-6892-5Composición digital: www.acatia.es
Page 7 of 127
background image
GR
À
C
IE
S!
Als meus tres fills.Als meus pares.Als meus germans.Al meu marit.
Page 8 of 127
background image
background image
Si preguntem als nostres fills:«Què vols ser quan siguis gran?»,segurament ens diran:astronauta, policia, ballarina, bomber, futbolista, metge...
P
R
Ò
L
EG
Page 9 of 127
background image
background image
PERÒtambé hauríem de voler que ens diguessin...
Fe
l
i
ç
Quin pare no vol que el seu fill sigui FELIÇ, ara i quan sigui gran?Però, abans que res, nosaltres ens hem de preguntar:Què vol dir, exactament, SER FELIÇ?
Page 10 of 127
background image
background image
NO ÉS:• Trobar la parella ideal.• Trobar la feina ideal.• Tenir el sou ideal.SÍ QUE ÉS:1.Estar content amb el que tenim. 2. Tenir fites i confiança en nosaltres per millorar i prosperar.3. Quan apareixen els problemes i les dificultats, fer-hi front amb optimisme i confiança.4. Saber tolerar la frustració.5. Sentir-nos bé amb nosaltres mateixos (autoestima alta).6. Tenir una actitud positiva davant de la vida.
SER F
E
L
2. Tenir fites i confiança en nosaltres per 3. Quan apareixen els problemes i les dificultats, fer-hi front amb optimisme i confiança.
Page 11 of 127
background image
background image
La felicitat NO és estar content si les coses són com les vull i, si no és així, no estic content. La felicitat és la manera com nosaltres DECIDIMREACCIONARdavantles coses que ens passen.
Page 12 of 127
background image
background image
88La felicitat NO és un DESTÍ.(Seré feliç quan aconsegueixi la feina que vull, seré feliç quan m’hagi aprimat, seré feliç quan aconsegueixi…).La felicitat és la manera com fem el CAMÍ de la vida. Ser feliç és una DECISIÓ.És la suma de moltes decisions diàries.És L’ACTITUD amb què fem el CAMÍ.És fer el CAMÍ amb…una mentalitat positiva i uns hàbits positius.La felicitat és la manera com fem el Ser feliç és una És la suma de moltes decisions diàries.
Page 13 of 127
background image
background image
I quan ets positiu, hi NEIXES o t’hi TORNES?Com ara tot el que aprenem al llarg de la vida, per exemple llegir, escriure o sumar, també podem i hemD’aquesta manera, quan inevitablement topem alguna pedra pel camí, la sabrem esquivar i superar, o fins i tot la farem desaparèixer en comptes de lamentar-nos sense poder avançar.Com ara tot el que aprenem al llarg de la vida, per exemple D’aquesta manera, quan inevitablement D'APRENDREA SER
F
E
L
I
ÇO
S
.
Page 14 of 127
background image
background image
Quan tenim un problema qualsevol podem adoptar dues ACTITUDS ben diferents. Hem de DECIDIR entre:1. Lamentar-nos i/o culpar els altres.2. Fer front a la dificultat.La primera opció és la més fàcil, però no ens farà feliços perquè ens posa en la condició de víctima.Per contra, la segona opció és l’única que ens porta a buscar una solució, una alternativa o una ajuda. Fer front als problemes és la manera que tenim d’atribuir-nos la capacitat de poder-los resoldre i, per tant, d’agafar les regnes de la nostra vida.Els nostres fills han d’entendre que estar contents depèn d’ells, ja que, al cap i a la fi, com reaccionaran davant de situacions diverses és LA SEVA DECISIÓ.
Page 15 of 127
background image
background image
Estar contents quan tot va bé no demana ni esforç ni mèrit. En canvi, aprendre a fer front al problema per buscar-hi una solució, sí.L'HÀBIT DE TRIAR L'OPCIÓ DE FER FRONT ALS PROBLEMES EL PODEM INCULCAR ALS NENSDES DE BEN PETITONS.Els podem ensenyar que som nosaltres els qui decidim l’actitud amb què ens despertem cada matí i com comencem el dia.ICOM?Amb el nostre exemple! Els nens aprenen per imitació.Però, a més, podem fer servir una eina que els encanta: ELSCONTES.Els podem ensenyar que som nosaltres els qui decidim l’actitud amb què Amb el nostre exemple! Els nens aprenen per imitació.